Vad är en detoxkur? En guide för nybörjare

detoxkur intro

Artikeln innehåller annonslänkar till bodystore.com

Detox – en omstart för kroppen

En detoxkur är kort och gott ett sätt att driva ut slaggprodukter ur kroppen och i och med det få positiva bieffekter som viktminskning och mer energi.

Det vore önskvärt om vi alltid kunde leva stressfritt och med bra matvanor, men för de flesta av oss ser inte vardagen ut så. Fullpackade kalendrar och vardagsstress leder lätt till fel kosthållning; för mycket kaffe och socker samt för lite sömn.

Effekterna av att detoxa kroppen

Att detoxa kroppen kan man göra på olika sätt. Det finns färdiga detoxpaket att köpa och du kan även lägga upp ditt eget detoxprogram genom att lägga om kosten. Det kan alltså se ut på olika sätt. Men den eftersträvansvärda effekten är alltid densamma. I och med att du effektivt driver ut slaggprodukter ur kroppen får du ett flertal gynnsamma effekter. Du känner dig piggare, din mage börjar fungera bra och du går ner i vikt. Hyn blir klarare och slätare.

Håret blir också mer välmående och glansigt efter en detox. Med detoxprogrammet följer också ett förbättrat immunförsvar. Är du ofta drabbad av infektioner och förkylningar kan det var värt att satsa på en detoxkur av något slag. Att stressa av och rensa ut lagrade toxiner i kroppen kan hålla dig frisk långa perioder om du gör det på ett korrekt sätt.

Detox på hälsohem

Detox häslohem

Det finns många hälsohem och gårdar dit du kan åka för att göra ett detoxprogram. Du stannar då där så länge som avtalat och genomgår en detox i enlighet med resortens filosofi. Rätt mat och lagom motion finns med på programmet och ofta också programpunkter såsom meditation och mindfulness. Att detoxa våra sinnen och överstressade hjärnor är nämligen väldigt viktigt det också. Det enklaste är dock att köra en egen detox hemma.

Att göra en detoxkur hemma

Vill du göra en mer kostnadseffektiv detox väljer du ut ett detoxprogram eller olika detoxpaket och kör en kur hemma. Fördelen är att det är lättillgängligt och kan passa in lättare i mångas vardag. Det är naturligtvis också mycket billigare. Det finns flera typer av detoxkurer. Vissa är i form av råpressad juice som du köper färdigt på flaska, medan andra kan bestå av pulver som man kombinerar med en speciell kost. Produkterna består av utrensande örter och tarmrenande ämnen som drar ut slaggprodukter ur tarmarna. Därför är det alltid viktigt att dricka mycket vatten under en detoxkur av det här slaget. Det hjälper att rensa ut gifterna och slaggprodukterna

Några populära detoxprodukter

Om du vill detoxa hemma finns det många bra alternativ som är prisvärda. Många detoxkurer som är bäst i test-vinnare finns att köpa på nätet och det finns också gott om recensioner om dem. Holistic Ultradetox är en av de detoxkurer som har varit väldigt populär de senaste åren och den har många nöjda användare. Ultradetox är ett pulver av örter och bär, som effektivt driver ut gifter och toxiner ur kroppen. Du rekommenderas undvika livsmedel som rött kött, mjölkprodukter och socker. Som i alla detoxprogram bör du också undvika alkohol, kaffe och tobak. Kuren kan du göra så länge du själv vill, men minst en vecka och max tre veckor rekommenderas.

Pure cleanse är en produkt från det Nordamerikanska företaget Renew Life, som är marknadsledande på produkter inom mag- och tarmhälsa. Många är lyriska över detoxkuren och företaget har också vunnit många priser och utmärkelser med produkten. Kuren består av en balanserad komposition av örter som renar kroppen optimalt. Kapslarna består av gurkmeja, chlorella, kronärtskocka, maskros och fänkål. Du gör inga stora förändringar i övrigt utan tar kapslarna morgon och kväll tillsammans med rikligt med vatten.

Ledins vitaminfasta är även den en svensk faste- eller detoxprodukt som många regelbundet återkommit till. Med Ledins vitaminfasta får du allt du behöver för 6 dagars fasta och ett medföljande detoxschema. I paketet ingår även före och efter-produkter och sammantaget blir kuren 10 dagar. Det här är en utmanande kur som verkligen rengör på djupet och ger dig en nystart och är perfekt inför en livsstilsförändring av något slag. Kanske vill du börja om med dina matvanor och hitta till en hälsosammare kosthållning. Ledins vitaminfasta är då perfekt att byta dina gamla vanor med och gå in i dina nya rutin med en giftfri och ren kropp.

Bra mat att äta vid en detox

Under en detox ska du helst, vilken produkt du än väljer, avstå från en del livsmedel och ämnen som kan vara till skada när du detoxar. Undvik alkohol, tobak och koffein eftersom de tillför mycket toxiner och gifter till kroppen som sliter på lever och njurar.

1. Frukt och grönt i olika färger

När du detoxar ska du äta mat full med antioxidanter för att få den förväntade effekten. Frukt och bär är toppen, så tillvida du inte är drabbad av candidasvamp eller metabolt syndrom. Bär har lägre kolhydratinnehåll och passar bättre om man är känslig för fruktsocker. Gröna grönsaker är fulla med antioxidanter och det är svårt att äta för mycket av dem ur detoxsynpunkt, Rödbeta och kronärtskocka är också detoxande. Råkostsallad av morötter, blomkål, kålrot med mera är också ett härligt sätt att äta detoxmat på. Botanisera bland alla spännande recept som finns!

2. Nyttiga fetter

Man blir inte särskilt mätt på grönsaker, särskilt inte om man är van att äta mycket kött och varm mat. Därför är det viktigt att äta rätt mängd nyttiga fetter under detoxkuren. Kallpressad linfröolja, extra virgin olivolja, avokadoolja och inte minst kokosolja är fetter som är perfekta när du detoxar. De hjälper till att rensa ut gifter och dessutom håller de dig mätt.

3. Atlantfångad fisk

Du bör undvika att äta rött kött och fågel under detoxen, eftersom det kräver mycket av kroppens organ att processa sådan föda och dessa livsmedel bygger på toxiner i kroppen. Lättsmält fisk från Atlanten grå bra. Den innehåller inte så mycket gifter och kroppen kan lättare ta hand om maten. Dessutom innehåller fisk nyttiga omega 3-fetter.

4. Utrensande drycker

Det är mycket viktigt att du dricker mycket vid en detox. Dryckerna ska vara noga utvalda och det går inte att dricka vad som helst och tro att det är utrensande. Vanligt te och kaffe bör undvikas. Örtteer såsom kamomill, fänkål, mynta och många andra bra blandningar som finns att köpa är perfekta att använda vid detox. Vanligt, filtrerat kranvatten är bra och något du gärna får sippa på under hela dagen. Satsa på att dricka ca 3 liter vatten.

Hur kan jag detoxa på annat sätt än att äta rätt sorts mat?

detoxa

För att effektivisera din detox ytterligare finns det fler saker du kan göra. Stress bygger upp toxiner och sjukdomstillstånd i din kropp och det är en bra idé att även satsa på din detoxvecka som en tid att ta det lugnare, vila mer och reflektera mer över din hälsa. Detoxa inte under en period i ditt liv när du har fullt upp och till exempel jobbar mycket. Det bäddar dessutom för att du ska misslyckas med din detox och bryta den eftersom du blir för trött och stressad. Säg nej till uppgifter och aktiviteter som stressar dig och se till att inte ha kalendern helt fulltecknad.

Ägna dig åt lunga och rekreerande aktiviteter som skogspromenader, yoga, meditation och mindfulness. Har du velat läsa en efterlängtad bok länge är det läge nu att passa på och läsa den. Börja varje morgon med en stunds meditation. Skrubba kroppen eller torrborsta den minst en gång i veckan. Du får igång blodcirkulationen och känner dig härligt varm och avslappnad efter en borstning. Har du möjlighet att bada bastu en eller ett par gånger per vecka är det jättebra. Lyssna på din kropp och känner du att du behöver vila så tillåt dig att ta det lugnt.

Är det dyrt att detoxa?

Att komma igång med en detox kräver oftast att du behöver göra en del inköp av varor som du inte alltid har hemma. Det kan kanske verka vara en stor merkostnad, men du ska även räkna på vad du sparar in på din detoxperiod. Du kommer inte att äta kött, dricka alkohol, kaffe och du kommer att äta mycket grönsaker, vilket blir billigare. Tar du ett färdigt detoxprogram tillkommer kostnaden för det.

Att ta en detoxkur – en sammanfattning

Fördelen med en detox är att den kan göras på så många olika sätt. Du kan ta ett färdigt preparat i form av ett pulver och helt enkelt undvika vissa livsmedel i samband med det; du kan köra ett komplett program där du själv sätter samman ditt detoxprogram. Om du planerar noga har du möjlighet att göra upp en realistisk plan för hur du ska genomför din detoxkur på ett sätt att du kan genomföra den.

En sak är dock säker;  en detox kan ge dig ny energi och livsglädje. Om du gått omkring en längre period och känt dig utmattad, håglös och kanske till och med känner att du har mindre förmåga att tänka klart och ofta känner att du går omkring som i en dimma, då kan en detoxkur av något slag vara något för dig och som vi varmt kan rekommendera.